فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 65 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالرسول قاسمی*، تیمور محمدی، حسین توکلیان، علی صادقین صفحات 1-34

    در این پژوهش با استفاده از مدل گارچ نمایی چند متغیره (MVEGARCH) تاثیر تلاطم در بازده قیمت نفت برنت بر شاخص‏های مهم بازارهای مالی ایران و نیز بازده قیمت طلا در دوره زمانی 2008 تا 2018 بررسی شده است. همچنین، از مدل چند متغیره ADCC-FIGARCH جهت بررسی همبستگی پویا شرطی نامتقارن بین قیمت نفت برنت و بازار مالی ایران استفاده شد. نتایج این مطالعه بیانگر وجود اثر سرریز تلاطم و همبستگی پویا بین نوسانات بازار نفت برنت و بازارهای مالی (طلا، ارز ، سهام) و صنایع پتروشیمی و نفتی در ایران است. به ‏علاوه تنوع سبد در کاهش ریسک موثر بوده و وزن بهینه دارایی ها و پوشش ریسک کاملا وابسته به ‏شرایط بازارهای مالی است. نتایج تجربی این پژوهش نشان داد افزودن شاخص نفت برنت به پرتفوی سرمایه گذاران منجر به افزایش بازده و کاهش ریسک پرتفوی می گردد. به ویژه در دوره بحران‏های مالی تعیین وزن بهینه نفت برنت در فرآیند مدیریت ریسک تاثیر‏گذار است. به ‏علاوه، ضریب همبستگی پویا بین نوسانات نفت برنت و طلا حدود 26/0 و این ضریب برای نفت برنت و شاخص بورس تهران در حدود 08/0 است.

    کلیدواژگان: نفت برنت، بازارهای مالی، پرتفوی دارایی، مدیریت ریسک، سرریز تلاطم
  • کبری قاسمی نژاد*، وحید محمودی، منصور مومنی صفحات 35-79

    در این مطالعه روابط بلندمدت و پویای بین قیمت‏های تک محموله نفت و گاز و نرخ ارز با به کارگیری مدل خود رگرسیون برداری سوییچینگ مارکوف در سه بازار منطقه‏ای گاز در امریکا، اروپا و آسیا مدل سازی و شناسایی شده است. رفتار قیمت‏ها با در نظر گرفتن شرط انتقال از رژیم پیشین و اثرات تاخیری و بازگشتی قیمت‏ها، با استفاده از برآورد بیزین مورد تجزیه و تحلیل قرار می‏گیرد. با اعمال شوک نرخ ارز در دوره‏ های نمونه‏ای که حاوی رخدادهای تاریخی بحرانی است و منجر به شکست ساختار قیمت‏ها و سوییچ رژیم می‏گردد، شکل گیری قیمت در هر بازار منطقه ‏ای و مکانیزم انتقال قیمت‏ها مورد مطالعه قرار گرفته است. براساس یافته ‏ها با وجودی که در دوره های اخیر تلاطم و واریانس نرخ ارز نسبت به گذشته بیشتر شده، اما تاثیر شوک‏های نرخ ارز بر روی قیمت‏های تک محموله بازار‏های منطقه‏ای گاز و قیمت نفت کمتر شده و پاسخ‏های قیمتی از حساسیت کمتری در مقایسه با گذشته برخوردار است. در خاتمه با توجه به ماهیت قیمت گذاری در هر بازار، پایداری نسبی هر بازار نسبت به شوک‏های نرخ ارز مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: قیمت تک محموله، مدل مارکوف سویچینگ خودرگرسیون برداری، شوک های ساختاری، احتمال انتقال رژیم، بازارهای منطقه ای گاز
  • درنا جهانگیرپور*، منصور زیبایی صفحات 81-101

    این مطالعه با هدف بررسی رابطه بین مصرف انرژی های تجدیدپذیر، ارزش افزوده کشاورزی و تولید ناخالص داخلی سرانه با انتشار گاز CO2 در کشورهای منتخب منطقه MENA انجام شد. برای این منظور با استفاده از داده های پانل کشورهای منتخب در دوره زمانی 2014-1990 از رویکرد همجمعی پانلی استفاده شد. نتایج هر سه گروه آزمون حاکی از وجود رابطه بلندمدت بین متغیرهای مذکور بود. تخمین رابطه بلندمدت نشان داد که مصرف انرژی های تجدیدپذیر و ارزش افزوده کشاورزی اثر منفی و معنادار بر انتشار CO2 داشته و اثر تولید ناخالص سرانه بر انتشار، مثبت و معنادار است. بنابراین پیشنهاد شد که سرمایه گذاری در گسترش استفاده از انرژی های تجدیدپذیر مورد توجه قرار گیرد. در رابطه کوتاه مدت تخمین زده شده، ارزش افزوده کشاورزی برخلاف مصرف انرژی های تجدیدپذیر و تولید ناخالص سرانه اثر معناداری بر انتشار ندارد. با توجه به معنادار شدن ضریب تعدیل در رابطه کوتاه مدت، در صورت بروز شوک تصادفی، سالانه 28/0 درصد از انحراف از تعادل بلندمدت اصلاح خواهد شد و حدودا چهار سال طول می کشد تا اثر آن شوک از بین رود. لذا پیشنهاد می‏شود در فعالیت‏های اقتصادی وابسته به مصرف انرژی های فسیلی، دامنه ای از حد مجاز انتشار آلودگی رعایت گردد تا محیط زیست را با تکانه های آسیب زننده به کیفیت مواجه نکند.

    کلیدواژگان: انتشار گازهای گلخانه ای، انرژی های تجدیدپذیر، ارزش افزوده کشاورزی، منطقه MENA
  • سیمین آل علی، قدرت الله امام وردی*، عباسعلی ابونوری، ابوالفضل غیاثوند صفحات 103-135

    این مقاله موضوع پوشش ریسک کالاهای انرژی را بیان می کند. هدف مطالعه، انتخاب بهترین استراتژی پوشش ریسک است که توانایی کاهش ریسک نوسانات قیمت کالا در بازار را دارد. بنابراین، از روش‏های حداقل مربعات معمولی، مدل خودرگرسیون برداری، مدل‏های ناهمسانی شرطی اتورگرسیو و کاپولا استفاده شده است. ابزارهای لازم برای تخمین مدل، قیمت‏های آنی و آتی نفت خام و گاز طبیعی می باشند. همچنین داده های هفتگی طی دوره 2018-2013 برای تخمین مدل‏ها به‏کار گرفته شده اند. نتایج نشان می دهند که بیشترین میانگین نسبت بهینه پوشش ریسک مدل‏های پویا نفت خام و گاز طبیعی مربوط به روش CCC & DCC GARCH بوده است. همچنین در بررسی کارایی بر اساس داده های درون نمونه ای و برون نمونه ای می توان نتیجه گرفت استراتژی های پویا نسبت به روش‏های ایستا از کارایی بالاتری برخوردار می باشند. همچنین توابع کاپولا نسبت به مدل DCC GARCH عملکردی بهتری از خود نشان می دهد. همچنین از میان توابع کاپولای نرمال، گامبل و کلایتون می توان گفت که کاپولای نرمال دارای بدترین عملکرد و کاپولای گامبل دارای بیشترین کارایی می باشد.

    کلیدواژگان: پوشش ریسک، قراردادآتی، حداقل واریانس، کاپولا
  • سید صادق ضرغامی، بیتا تبریزیان*، فریز طاهری کیا صفحات 137-153

    هدف این تحقیق شناسایی عوامل موثر بر بازاریابی دوستدار محیط زیست در صنعت نفت کشور و به‏دنبال آن نیل به توسعه پایدار با توجه به نظر خبرگان این بخش می​باشد. روش تحقیق در دسته پژوهش​های کیفی قرار می​گیرد و با استفاده از روش شناسی نظریه داده بنیاد می​باشد. جمع ​آوری اطلاعات به ​روش مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته و تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از کدگذاری​های باز، محوری و انتخابی، انجام شده است. نمونه ​گیری به روش هدفمند قضاوتی و با استفاده از تکنیک گلوله برفی صورت گرفته است. با پانزده نفر از خبرگان صنعت نفت مصاحبه انجام شد که از مصاحبه دوازدهم به بعد کدهای تکراری بدست آمد و به مرحله اشباع رسیده شد. طبق نتایج به‏دست آمده، با توجه به اهمیت سلامت مردم و حفظ محیط زیست، بخش انرژی خصوصا صنعت نفت کشور باید هرچه سریع‏تر به سمت اجرای بازاریابی دوستدار محیط زیست حرکت نماید. عوامل تاثیرگذار بر بازاریابی دوستدار محیط زیست عبارت از: مداخله‏ گرها شامل عوامل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، عوامل زمینه​ای شامل مسایل کنونی زیست محیطی صنعت نفت، ساختار و دانش فنی و موضوعات راهبردی شامل: ساختار، نگرش مدیریت، بهره ‏وری انرژی و سیاست​ های کلان انرژی شامل اقتصاد، فناوری، منابع انسانی، سرمایه​ گذاری و فرهنگ، می‏باشند. در نهایت با اجرای بازاریابی دوستدار محیط زیست می توان به سمت توسعه پایدار حرکت نمود.

    کلیدواژگان: صنعت نفت، توسعه پایدار، بازاریابی دوستدار محیط زیست
  • زهرا پارسایی، فاطمه حسین پور*، حمیدرضا عبدالهیان، ابراهیم قاسمی ورنامخواستی صفحات 155-196

    نوسانات درآمدهای نفتی کشورهای تحصیل‏دار، به دلیل سهم زیادی که در اقتصاد این کشورها، روی سایر بخش های اقتصادی این کشورها از راه های متفاوتی اثر می گذارد. درآمدهای نفتی می تواند بر رفتار و فرهنگ و کنش های اجتماعی افراد جامعه نیز تاثیر بگذارد. لذا به نظر می رسد سرمایه اجتماعی به‏عنوان برآیندی از شبکه ها و نهاد های اجتماعی می تواند به صورت مستقیم و غیر مستقیم متاثر از رانت نفتی باشد. مرور ادبیات اقتصادی نیز حاکی از این امر است که  درآمدهای نفتی به‏طور بالقوه می تواند یکی از عوامل تعیین کننده سرمایه اجتماعی در کشورهای صادرکننده نفت باشد. این مطالعه به ‏دنبال بررسی تجربی ارتباط میان درآمدهای نفتی و سرمایه اجتماعی در کشورهای صادرکننده نفت (تحصیل‏دار) بر مبنای داده های پانل نامتوازن و تحلیل حساسیت لیمر طی دوره 2015-1990 است. در این راستا، 60 رگرسیون برآورد شده است. با توجه به رویه تحلیل مرزهای نهایی فرضیه اثر معنادار درآمدهای نفتی بر سرمایه اجتماعی کشورهای صادر کننده نفت به تغییر در تصریح و تغییر شاخص حساس است؛ اما نتایج نشان می دهد که افزایش درآمدهای نفتی با توان بالایی موجب کاهش سرمایه اجتماعی در کشورهای تحصیل‏دار شده است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، درآمد نفتی، دولت تحصیلدار، پانل نامتوازن
  • الهام عطایی کچویی، کاوه آذین فر*، مریم شفیعی کاخکی، ایمان داداشی صفحات 197-219

    مسایل مربوط به محیط زیست یکی از مهم‏ترین موضوعاتی است که همه جوامع طی دهه های اخیر با آن مواجه هستند. کمبود منابع و ضرورت توسعه برای ایران و سایر کشورهای مشابه، مسئله کاهش دی اکسید کربن را به‏عنوان راه حل بحران زیست محیطی مهم دانسته است. در این مطالعه، جمعیت، تولید ناخالص داخلی، بهره وری انرژی الکتریکی، ساختار انرژی الکتریکی و سهم بخش خانگی بر روی انتشار دی اکسید کربن (به‏ عنوان مهم‏ترین شاخص مرتبط با محیط زیست) مورد بررسی شده است. در تحقیق حاضر جریان دی اکسید کربن طی دوره 1387 تا 1394، برای نیروگاه‏های حرارتی کشور با استفاده از روش داده های پانل مورد مطالعه قرار گرفته است. برای این منظور از آزمون های هاسمن (اثرات ثابت)، والد (عدم ناهمسانی) و دوربین واتسون (عدم خودهمبستگی) استفاده شده است؛  نتایج و بحث اثرات حاصل از مدل دوربین فضایی (SDM) فرضیه اثربخشی اثرات فضایی را تایید می کند و کشش اثرات سرریز از طریق مجاورت مثبت و معنی دار برآورد شده است؛ و براساس یافته های پژوهش افزایش تولید ناخالص داخلی منجر به افزایش انتشار گاز دی اکسیدکربن هر استان بر خود و استان‏های مجاور شده، همچنین افزایش بهره وری انرژی الکتریکی، ساختار انرژی الکتریکی و افزایش سهم بخش خانگی منجر به کاهش انتشار گاز دی اکسیدکربن هر استان بر خود و استان‏های مجاور شده است.

    کلیدواژگان: انتشار گاز دی اکسیدکربن، بهره وری انرژی، مدل دوربین فضایی
  • محمد مشهدیزاده*، محسن دستگیر، سهیل سلحشور صفحات 221-263

    سرمایه گذاری در انرژی های تجدید‏پذیر به ویژه انرژی خورشیدی با توجه به افزایش پویایی حاکم بر شرایط اقتصادی و مالی آنها درگیر عدم قطعیت های فراوانی بوده که بیشتر بازگشت ناپذیر است، لذا پرداختن به روش‏های نوین ارزیابی اقتصادی این پروژه‏ها از جایگاه ویژه ای برخوردار می‏باشد. در این پژوهش چارچوبی فراهم گردید تا در قالب آن از نظریه اختیار واقعی در ارزیابی یک نیروگاه فتوولتاییک 2 مگاواتی در جنوب استان اصفهان (به‏ عنوان مطالعه موردی)، در مقایسه با روش‏های سنتی، استفاده گردد. ابتدا به روش پیمایشی از دیدگاه یک نمونه 36 نفری از خبرگان، نقش این اختیارات بر ارزش پروژه مورد آزمون قرار گرفت. ابزار جمع ‏آوری اطلاعات در این آزمون پرسشنامه ای محقق ساز با 9 گویه بود که پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید گردید. نتایج حاکی از وجود رابطه معنی دار بین به‏ کارگیری اختیارات و افزایش ارزش سرمایه گذاری، در صورت لحاظ کردن اختیارهای گسترش، واگذاری و صبر بود. سپس اختیارات شناسایی شده مناسب با نیروگاه با روش اختیار واقعی به کمک درخت دو جمله ای فازی (جهت پوشش بهتر عدم اطمینان ها)، ارزش گذاری و مشخص شد که رویکرد اختیار واقعی فازی ضمن افزایش ارزش سرمایه گذاری از انعطاف بیشتری نسبت به روش‏های سنتی برخوردار است.

    کلیدواژگان: نیروگاه خورشیدی فتوولتاییک، عدم اطمینان، اختیار واقعی، منطق فازی، درخت دوجمله ای
|
  • Abdolrasoul Ghasemi*, Teymour Mohammadi, Hossein Tavakolian, Ali Sadeghin Pages 1-34

    In this paper we study the effect of volatility in Brent oil prices on the important indices of financial markets in Iran, as well as the return on gold, from 2008 to 2018 using the Multivariate Exponential GARCH Model (MVEGARCH). We also use the ADCC-FIGARCH model to examine the asymmetric dynamic conditional correlation between Brent oil prices and financial markets in Iran. The results of this study indicate significant volatility spillovers and dynamic correlation between Brent oil volatility and financial markets and oil and petrochemical industries in Iran. In addition, portfolio diversification is effective in reducing risk, and the optimal asset weight and hedging are entirely dependent on financial market conditions. The experimental results of this study reveal that adding the Brent index to the model increases portfolio yields and decreases their risk.  We find the addition of Brent prices to be most helpful in risk management during periods of financial crisis. In addition, the dynamic correlation coefficient between Brent oil and gold fluctuations is about 0.26 and this coefficient for Brent oil and Tehran stock exchange index is about 0.08.

    Keywords: Brent Oil, Financial Markets, Portfolio, Risk Management, volatility spillovers
  • Kobra Ghaseminezhad*, Vahid Mahmodi, Mansoor Momeni Pages 35-79

    In this study, we model the long-term and dynamic relationships between spot oil and exchange rates  and gas prices by applying the Markov switching vector self-regression model in three regional gas markets in USA, Europe and Asia. Price behavior is analyzed using Bayesian estimation to take into account the transition from an existing relationship and the delayed and recurring effects of price changes. We then apply shocks in sample periods that contain critical historical events that lead to the breakdown of price structure and regime switches to study price formation in each regional market and the mechanism of transfer between price regimes. According to the findings, although exchange rate volatility and variance has increased in recent periods, the effect of exchange rate shocks on spot prices in regional gas and oil markets has decreased, and price responses are less sensitive to inflation, compared to the past.  Finally, we take into account the nature of pricing in each market to study the relative stability of each market with respect to exchange rate changes.  

    Keywords: Spot price, Markov SwitchingVector Autoregressive, Regime Transition probabilities, Structural shocks
  • Dorna Jahangirpour*, Mansour Zibaei Pages 81-101

    This study investigates the relationship between renewable energy consumption, agricultural value added and per capita GDP with CO2 emissions in selected countries of MENA region. The study estimates the values of cointegration amongst the selected varaiables  using panel data from selected countries for the period 1990 to 2014. The results indicated a long-run relationship between these variables. Estimation of long-term relationships showed that consumption of renewable energies and agricultural value added had a significant negative effect on CO2 emissions and per capita GDP had a positive and significant effect. This indicates the usefulness of investments in renewable energies. In the short run it is estimated that agricultural value added  has no significant effect on emissions, while renewable energy consumption and per capita GDP have significant effects. Given the significant short-run adjustment coefficient of these two variables, ti will take approximately four years for an accidental shock to be corrected. Therefore, it is recommended that economic activities that use fossil fuels be subject to the maximum permissible limits of pollution emission, in order to protect the environment.

    Keywords: Greenhouse gas emissions, renewable energies, agricultural value added, MENA region
  • Simin Alali, Ghodratollah Emamverdi*, AbassAli Abounoori, Abolfazl Ghiasvand Pages 103-135

    The paper examines the issue of hedging in energy markets. The objective of this study is to select an optimal model that will provide the highest price risk reduction for the selected commodities. We apply the ordinary least squares methods, autoregressive model, autoregressive conditional heteroscedasticity and copula to calculate the appropriate dynamic minimum-variance hedge ratio. The objects of hedging are the spot and futures prices. We use weekly data for the period 2013 to 2018 to estimate our values. Empirical results show that the Copula model is the most effective method for hedging against price risks‏.

    Keywords: Hedging Risk, Future contract, Minimum variance, Copula
  • Bita Tabrizian*, Fariz Taherikia Pages 137-153

    This research investigates the main factors that influence green marketing in Iran’s oil industry that can result in sustainable development, based on expertschr('39') opinions. The methodology of this research is grounded in theory and adopts a qualitative research approach.  We use semi structural deep interviews to collect our data.  We analyze the data using three stages of coding: open, axial and selective coding.Our results show that  we need to implement green marketing in the energy sector, as soon as possible, in order to protect people’s health and the environment.  The main factors that affect green marketing include: political, social and economic factors, existing conditions like organization and lack of technical knowledge, energy efficiency, core energy policies, technology, human resources, investment, and culture. We conclude by stating that sustainable development can be promoted through implementing green marketing in the oil industry.

    Keywords: oil industry, sustainable development, environmental friendly marketing
  • Zahra Parsaii, Fatimah Hosseinpour*, Hamidreza Abdollahian, Ebrahim Ghasemi Pages 155-196

    The volatility of oil revenues in rentier countries, due to the large share of oil revenue in their economies, affects many variables. Oil revenues can also affect social behavior and culture. Therefore, social capital, as the result of social networks and institutions, can be directly and indirectly affected by oil rents. The review of economic literature suggests that oil revenues could potentially be one of the determinants of social capital in oil-exporting countries. This study seeks to empirically investigate the relationship between oil revenues and social capital in oil-exporting countries using an unbalanced panel data and Leamer sensitivity analysis for the period 1990-2015. In this regard, we estimate 60 regressions according to the extreme bounds analysis. Our study confirms the hypothesis of significant effect of oil revenues on the social capital of oil exporting countries, though this relationship was found to be sensitive to changes in specification and value of the social capital index.  Our results indicate that an increase in oil revenues strongly reduces social capital in rentier countries.

    Keywords: social capital, oil revenue, rentier countries, unbalanced panel
  • Elham Ataei Kachooei, Kaveh Azinfar*, Maryam Shafiee Kakhaki, Iman Dadashi Pages 197-219

    Issues related to environment are one of the most important issues that confront communities in recent decades.   Resource scarcity and the necessity of development for Iran and other similar countries requires us to deal with carbon dioxide emissions as a manifestation of environmental crisis. In this study, we assess the relationship between carbon dioxide emissions as a dependent variable with population, gross domestic product, electrical energy productivity, electrical energy structure, and household consumption as independent variables, using panel data.  We first develop a model with a spatial lag of both the explanatory and dependent variables, which is called the Spatial Durbin Model (SDM). In this study, we modeled the  carbon dioxide  flow over the period 2005 to 2014 for thermal power plants using a dynamic spatial regression model and a spatial Hausmann test. This test highlights the strong preference for the fixed effect model.  We modified the Wald test for group wise hetero skedasticity in the fixed effect regression model and the Durbin-Watson test for the residual autocorrelation detection results.   Effects of the Spatial Durbin Models (SDM) confirm the assumption of the effectiveness of spatial effects. We estimate the elasticity of the overflow effects through positive and significant proximity.  Our research findings indicate that an increase in  gross domestic product of adjacent provinces increases carbon dioxide emissions the concerned province and neighboring provinces. We also observe that increased electrical energy productivity, electrical energy structure and increased share of electricity consumption by households reduces carbon dioxide emissions in the concerned province and neighboring provinces.

    Keywords: Carbon dioxide emissions, energy efficiency, Spatial Durbin Models
  • Mohammad Mashhadizadeh*, Mohsen Dastgir, Soheil Salahshour Pages 221-263

    Investment in renewable energies especially solar energies encounters numerous uncertainties considering the increased dynamism in economic and financial conditions. It is thus important to use modern methods of economic appraisal for such investments. Our study provides a framework for use of the real option theory for economic appraisal of a 2MW photovoltaic plant in Isfahan province (as a case study) in comparison with traditional methods. We first distribute self-made questionnaires to a sample of 36 experts, to test the impact of different  options on project value with the help of statistical methods.  We used Cronbachchr('39')s alpha coefficient to test the validity of our 9 item questionnaire. Our results indicated a significant relationship between the use of real option and increased value of investment in this plant considering expansion, termination and deferral options. We compared the results of our options between use of traditional methods and real option approach with the help of Fuzzy Binomial lattice. We observed that the fuzzy real option approach leads to increased value of investment and offers greater flexibility than traditional methods.

    Keywords: Photovoltaic Solar Plant, Uncertainty, Real Option, Fuzzy Logic, Binomial lattice